Orthomanuele Geneeskunde
​
Orthomanuele Geneeskunde
Buikpijn door zenuw compressie
Problemen:
- Buikpijn,
- Darmklachten,
- Pijn bij menstruatie,
- Spastische darm,
- Obstipatie.
​
OMG benadering:
Behandeling van de rug doet vaak wonderen. Dit betekent dat de invloed van de wervels op deze klachten enorm is. Dit is lang een groot taboe geweest binnen de reguliere geneeskunde. Sterker nog zelfs binnen de manuele geneeskunde zelf. Orgaanklachten als gevolg van een foute wervelstand of een niet goed bewegende wervel was onbestaanbaar.
Psyche en orgaanklachten dat kon wel. Een voor artsen legitiem excuus om het tussen je oren te plaatsen. Maar wervel-foutstanden ondenkbaar.
​
Huisarts benadering:
Uiteraard gaat de huisarts onderzoeken of er iets ernstigs is. Bijvoorbeeld een infectie, een blinde darm ontsteking, zeldzame darmverdraaiïngen. Hij luistert naar de buik, klopt, voelt naar weerstanden, test pijn op druk, etc.
De arts doet labaratorium onderzoek betreffende bloed en urine en dan volgt de mogelijke diagnose. Vindt hij iets dan doet hij er wat aan. Het probleem is meestal dat wanneer hij niets vindt wat de klachten kunnen verklaren er vaak voor hem alleen psychische oorzaken overblijven.
Vloeken in de kerk
Dat orgaan klachten te maken kunnen hebben met de wervelstand werd als vloeken in de kerk gezien. Dat kon nooit waar zijn. Dat was het toppunt van alternatief denken binnen de geneeskunde. Toch is er al heel lang literatuur over, bijvoorbeeld van Dr. Werner Kunert "Wirbelsäule und Innere Medizin" uit 1975. Langzamerhand is het tij aan het keren, alhoewel het idee voor veel "traditionele" artsen een gruwel is. Dit zegt niet alleen wat over de geneeskunde in het algemeen maar ook over de artsen die het vak bedrijven. "Het kan niet zo zijn, dus het is niet zo".
De relatie scheurbuik en vitamine C duurde ±100 jaar voor het geacceptateerd werd. Flemmings peniciline duurde ook zo'n 30 jaar, daar was de tweede wereld oorlog voor nodig. Het is net als met klachten. Soms duurt het even voor het begrip doordringt.
Buikpijn als gevolg van vastzittende wervels met name T 12 en L1.
Onbegrepen buik en darmklachten, als gevolg van vastzittende lage rug wervels komt relatief veel voor. De uittredende zenuwen naar de organen worden door de zenuwcompressie als gevolg van de foutstand en blokkade's, zo geprikkeld, dat de organen hierop reageren. We spreken hier van een zogenoemde "feedback" of terugkoppelingstoring in het electrische systeem. Nadat de wervels "gereset" zijn, goed op hun plaats en bewegelijk, normaliseert de prikkeling en verdwijnen de buikklachten en de buikpijn. Het komt voor dat een geïrriteerde zenuw het beeld immiteerd van nierstenen of darmkolieken en dat bij onderzoek van de nieren of darmen niets gevonden wordt. Dit fenomeen doet zich relatief vaak voor. Men denkt aan "orgaan" lijden en men vindt niets. Dat is het moment waarop je aan een zenuw prikkeling storing naar en vanaf het orgaan moet denken.
Orgaansystemen kennen een prikkelfrequentie instel mechanisme. Laten we het vergelijken met de thermostaat en sensor voor de centrale verwarming thuis.
Als de kamer temparatuur instelling staat op 20 graden Celcius, dan regelt het systeem de temperatuur zodanig dat de thermostaat er voor zorgt dat de verwarming aan gaat als het ± 19,2 graden is en uitgaat als het ± 20,8 graden is. Uiteraard afhankelijk van je thermostaat gevoeligheidsinstelling. De kamers boven zijn in lijn gekoppeld met de woonkamertemperatuur. Een kleine kamer met een grote radiator zal warmer worden dan 20,8 graden als er niet een thermostaatknop op de verwarming zit die een extra "uit" regeling geeft.
Stel nu, je doet de open haard aan in de kamer waar de temperatuur sensor (thermometer) zich bevindt. De kamer wordt dan warmer door een externe warmtebron en de temparatuur komt boven de 20,8 graden. Het terugkoppelend systeem zorgt ervoor dat de centrale verwarming uitslaat met als gevolg dat het hele bovenhuis koud wordt. Als er een ruit beneden in de winter sneuveld en de woonkamer koud wordt, zal het boven juist te warm worden. De thermostaat functie op het verwarmingselement boven werkt wel als het te heet wordt, (beveiliging) maar in het algemeen niet als het te koud wordt.
Zenuw prikkeling door compressie als oorzaak van darmklachten.
Als zenuwen geprikkeld worden door compressie bv. als gevolg van zwellingen, of ontstekingen, of tumoren hetzij goedaardig hetzij kwaadaardig, of door teugeling van die zenuw, dat is wanneer er een bandje de zenuw oprekt. Dan ontstaat er een "feedback" storing in het regelsysteem. Een terugkoppelingssignaal fout door een externe fout.
Dit kan betekenen dat het orgaan verder prima is. Er is in het huis ook niks stuk boven als het te koud is. Als de stop beneden in de stoppenkast doorslaat kan de lamp boven nog heel zijn. Vervangen van de lamp of in analogie bij een orgaan "opereren is dan zinloos en een kunstfout".
Als de oorzaak van een klacht niet begrepen wordt, kunnen de gevolgen door verkeerde therapie desatreus zijn.
Hoe spieren werken met hun feedback systeem is interessant en wordt in het algemeen niet begrepen.
Ik bespreek dit later.